Un control de rutină cu final neașteptat

Alina Ursuleanu este medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicina maternă și în medicină fetală. Instrumentele aduse de aceste două supraspecializări îi permit să își folosească experiența de peste 20 de ani pentru a aborda creativ și interdisciplinar cazuri complexe în care fie sănătatea mamei, fie a fătului, fie a amândurora ridică probleme care nu…

Practica Luna- Sarcina cu risc crescut, Sarcină

Alina Ursuleanu este medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicina maternă și în medicină fetală. Instrumentele aduse de aceste două supraspecializări îi permit să își folosească experiența de peste 20 de ani pentru a aborda creativ și interdisciplinar cazuri complexe în care fie sănătatea mamei, fie a fătului, fie a amândurora ridică probleme care nu pot fi monitorizate sau gestionate prin mijloacele obstetricii clasice.

Un control de rutină cu final neașteptat

Ca femei însărcinate, folosim des expresia “control de rutină”, așteptând de la aceste întâlniri nimic mai mult decât o confirmare că totul merge bine în continuare. Medicina este însă regina răsturnărilor de situație, și un control de rutină poate aduce informații care schimbă total cursul sarcinii.

Este și cazul doamnei R, care la 30 de ani se apropia de finalul primei ei sarcini fără niciun fel de complicații. Ecografia morfologică de la 32 de săptămâni stabilise că totul era în parametri. Însă la un control de rutină la 35 de săptămâni, Dr. Ursuleanu a recunoscut ceva ce nu văzuse decât în manualele de ecografie: o tromboză de venă renală fetală stângă, adică un cheag de sânge care bloca circulația sângelui venos la nivelul rinichiului stâng al copilului.

Tromboza renală fetală și implicațiile ei

Aceste tromboze renale pot duce la moartea fetala intrauterina (fiind recunoscute la autopsie) sunt diagnosticate de obicei după naștere, atunci când starea copilului începe să se agraveze. La nivel mondial, sub 30 de asemenea cazuri au fost descrise în literatura de specialitate ca fiind identificate în timpul sarcinii.

Trombozele venoase renale pot fi foarte periculoase pentru făt sau nou-născut pentru că afectează dezvoltarea și funcționarea rinichiului respectiv, până la blocajul lui complet. Rata de mortalitate crește până la 40% dacă tromboza se bilateralizează – cheagul de sânge se extinde si la celălalt rinichi – și/sau, prin vena cava inferioara către inima copilului, provocând decesul fatului.

Un management bazat pe experiența medicului

Pentru că aceste cazuri sunt atât de rare, nu există un protocol agreat în privința lor – cu alte cuvinte, managementul se bazează pe experiența și deciziile medicului curant. Dr. Ursuleanu a reexaminat fătul și a realizat că rinichiul mai putea fi salvat – își păstrase intactă circulația arterială, cu sânge oxigenat, și dezvoltase o circulație venoasă colaterală, care îi permitea încă să funcționeze.

Dr. Ursuleanu a contactat un spital de stat cu o secție de neonatologie care putea să gestioneze un nou-născut cu o astfel de complicație. Copilul s-a născut în aceeași seară, la câteva ore după depistarea trombozei renale, și a urmat un tratament cu anticoagulante care să previna evolutia cheagului din vena renală. Rinichiul a fost salvat și copilul este acum în afara oricărui pericol.


Mesaj de luat acasă: “Deși ghidurile de urmărire a sarcinii indică efectuarea unei ecografii în fiecare trimestru, voci importante din lumea imagisticii medicale încurajează un control de rutină oricând acesta este la îndemâna medicului și a mamei. O sarcină poate intra în zona de risc pentru copil și/sau pentru mamă în orice moment. Aceste cazuri sunt rare într-adevăr, însă o monitorizare atentă și o identificare precoce pot da echipei medicale timpul de care au nevoie pentru a îmbunătăți prognosticul.” Uneori până la punctul în care pare că problema nu a existat 🙂

Dr. Alina Ursuleanu

Pentru o consultație cu Dr. Alina Ursuleanu, ne puteți contacta la 0747 08 08 88 sau la office@clinicaluna.ro

Vă așteptăm!

Credit imagine: Designed by brgfx / Freepik