Morfologia fetală

Iată-te la jumătatea sarcinii, o călătorie frumoasă și unică pe care o faci împreună cu bebelușul tău. Burtica s-a mărit iar bebe își face resimțită prezența prin ghionturi zilnice, semn că timpul trece, sarcina evoluează și odată cu ea, și bebelușul tău. Însă pentru orice organism în formare, există riscul de a dezvolta anumite defecte ce pot duce la apariția unor malformații congenitale.

În timp ce o parte din acestea sunt grave și nu permit supraviețuirea fătului, o bună parte dintre aceste malformații sunt corectabile fie prin tratament, fie prin intervenții chirurgicale, iar altele afectează într-o mică măsură viața. O parte din aceste malformații congenitale se pot detecta din al doilea trimestru de sarcină prin intermediul morfologiei fetale.

Vestea bună este că medicina a evoluat semnificativ și este posibil să știi, chiar din primele săptămâni de sarcină, ce se întâmplă cu bebelușul tău, dacă este sănătos și ce complicații pot apărea mai târziu.

Ce este morfologia fetală?

Unele din cele mai grave boli și malformații ce afectează dezvoltarea normală a bebelușului se pot depista prin intermediul ecografiei de morfologie fetală. Ecografia depistează 80% din totalul malformațiilor fetale și se realizează între săptămânile 20 și 24 de sarcină.

În cadrul ecografiei sunt analizate dezvoltarea structurilor și organelor fetale, cutia craniană, coloana vertebrală, inima, stomacul, rinichii, intestinele și membrele fetale.

Se pot detecta defecte în formarea organelor interne ale fătului precum defecte cardiace, defecte renale, lipsa unor membre, malformații ale capului.

Este morfologia fetală o investigație obligatorie în timpul sarcinii?

Medicul care monitorizează sarcina trebuie să îi explice viitoarei mamei beneficiile acestei investigații. Ecografia trebuie făcută doar din motive medicale valide, și nu pentru determinarea sexului copilului.

Este important ca această ecografie pentru depistarea malformațiilor fetale să fie făcută de fiecare medic în parte, pentru că ea reprezintă o examinare ecografică a fiecărei părți a fătului. Se acordă atenție specială creierului, feței, coloanei vertebrate, inimii, stomacului, rinichilor, intestinelor și membrelor fetale.

Ce malformații se pot depista prin intermediul morfologiei fetale?

În ecografia de morfologie fetală de trimestrul al doilea se pot depista afecțiuni și malformații ale: inimii, rinichilor, abdomenului și toracelui, plămânilor, placentei și lichidului amniotic.

Pot fi depistate și anomaliile apărute la nivel cranian și se mai pot furniza date cu privire la greutate, sex, poziție.

Ce pași trebuie să parcurg după un rezultat nefavorabil al morfologiei fetale?

Dacă rezultatul este unul nefavorabil, se vor efectua noi analize pentru confirmarea suspiciunilor. În cazul anomaliilor cromozomiale precum sindromul Down sau sindromul Edwards, se va efectua o analiză de amniocenteză sau vilozități coriale. Daca este vorba de o malformație a inimii se va efectua o ecografie cardiacă fetală.

Medicul care îți urmărește sarcina te va informa despre toate opțiunile pe care le ai și riscurile pe care le prezintă fiecare investigație suplimentară în parte.

Programează o consultație la clinică