Ecografia de trimestrul I. Translucenţa nucală

Felicitări, visul tău de a rămâne însărcinată a devenit realitate. Iar acum, sănătatea celui mic devine cel mai importat lucru pentru tine.

Pentru a te asigura de sănătatea bebelușului ce zi de zi îți face burtica tot mai vizibilă, medicul care se ocupă de monitorizarea sarcinii îți va recomanda analizele și ecografiile necesare.

Printre acestea, în primul trimestru de sarcină medicul îți va recomanda translucența nucală.

Ce este translucența nucală?

Este o investigație prenatală neinvazivă utilizată pentru identificarea unor anomalii cromozomiale, cum sunt sindromul Down sau sindromul Edwards sau a unor malformații majore la nivelul inimii.  Ecografia pentru screeningul translucenței nucale se efectuează între săptămânile 11 și 14 de sarcină.  

Screeningul de translucență nucală măsoară spațiul transparent (translucent) din spatele gâtului copilului. Copiii cu anomalii cromozomiale tind să acumuleze mai mult lichid la acest nivel, ceea ce va face ca spațiul să devină mai îngroșat și mai lărgit decât se așteaptă în mod normal. 

Ecografia de translucență nucală se efectuează doar în combinație cu o analiză de sânge cunoscută ca bi test sau testul combinat.

Este translucența nucală o investigație obligatorie în timpul sarcinii?

Această ecografie făcută în primul trimestru al sarcinii ajută la monitorizarea corectă a sarcinii pe parcursul acesteia și poate ajuta la depistarea anomaliilor cromozomiale ale fătului și evitarea riscului unui avort spontan.

În afara detectării anomaliilor fetale, această ecografie are și alte beneficii cum ar fi:

  • stabilirea cu exactitate a termenului sarcinii
  • diagnosticarea sarcinilor multiple
  • diagnosticarea unei sarcini oprite din evoluție

Ce malformații se pot depista prin intermediul translucenței nucale?

Sindromul Down și sindromul Edwards sunt două dintre cele mai frecvente anomalii cromozomiale, având incidență de 1/700 și respectiv 1/6000 nou-născuți.

Sindromul Down (Trisomia 21), aduce unele modificări ale trăsăturilor cum ar fi modificări faciale, statură mica, hipotonie musculară sau anomalii cardiace. De asemenea, persoanele cu sindromul Down prezintă grade diferite de dezvoltare intelectuală.

Deși mamele cu vârsta de peste 35 de ani au un risc mai mare de a avea un copil cu sindrom Down, 80% din bebelușii afectați sunt născuți de mame cu vârsta mai mică de 35 de ani.

Multe sarcini în care copiii sunt afectați de sindromul Edwards nu sunt duse la termen, iar jumătate din copiii cu sindrom Edwards mor în primele luni de viață din cauza defectelor congenitale multiple.

Ce pași trebuie să parcurg după un rezultat nefavorabil al translucenței nucale?

Medicul te va informa cu privire la riscurile investigațiilor ce pot confirma un diagnostic de suspiciune a sindroamelor mai sus amintite (amniocenteza sau biopsia de placentă) dar și ce implică nașterea și creșterea unui copil cu o anomalie cromozomială.   

Când iei în calcul efectuarea acestor investigații trebuie sa știi că există riscul producerii unui avort spontan cauzat de cele doua investigații.  

Dacă nu vrei să apelezi la aceste teste, poți afla date suplimentare despre sănătatea bebelușului în urma unor analize de sânge efectuate în al doilea trimestru al sarcinii împreună cu ecografia efectuată între săptămânile 18 și 20 ale sarcinii. 

Programează o consultație la clinică