O inimă specială

Alina Ursuleanu este medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicina maternă și în medicină fetală. Instrumentele aduse de aceste două supraspecializări îi permit să își folosească experiența de peste 20 de ani pentru a aborda creativ și interdisciplinar cazuri complexe în care fie sănătatea mamei, fie a fătului, fie a amândurora ridică probleme care nu…

Practica Luna- Sarcina cu risc crescut, Sarcină

Alina Ursuleanu este medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în medicina maternă și în medicină fetală. Instrumentele aduse de aceste două supraspecializări îi permit să își folosească experiența de peste 20 de ani pentru a aborda creativ și interdisciplinar cazuri complexe în care fie sănătatea mamei, fie a fătului, fie a amândurora ridică probleme care nu pot fi monitorizate sau gestionate prin mijloacele obstetricii clasice.

Ecografia morfologică de prim trimestru ca instrument de diagnostic

Ecografia morfologică de prim trimestru se face în jur de 12 săptămâni de gestație. Are o mare importanță în parcursul sarcinii pentru că fătul este suficient de mare pentru a putea vedea dacă placenta, cordonul ombilical și mai ales organele interne ale copilului se dezvoltă cum ar trebui. Identificarea unei probleme în acest moment ne dă prilejul să investigăm mai atent fătul pentru a a afla cauza și să putem interveni la timp pentru a îmbunătăți prognosticul copilului. Acesta este și momentul în care poate fi realizat screeningul de prim trimestru, atît pentru anomalii cromozomiale (sindrom Down, etc), cât și pentru riscul de preeclampsie sau naștere prematură.

O inimă specială

Un bun exemplu este cel al lui M. La morfologia de 12 săptămâni, Dr. Ursuleanu a identificat precoce o anomalie cardiacă severă: hipoplazie de cord stâng.

După naștere, atriul stâng este cel care primește sânge bogat în oxigen de la plămâni. Sângele oxigenat trece prin valvele mitrale către ventriculul stâng și acesta îl pompează către restul corpului. În cazul în care atriul și ventriculul stângi nu sunt dezvoltate cum ar trebui, după naștere inima copilului nu poate pompa eficient sângele oxigenat către restul corpului. În funcție de gravitatea hipoplaziei, copiii în cazul cărora nu se intervine dezvoltă complicații cardiace severe, care impun uneori și transplant cardiac. 

Nuanțarea cazului: genetică și opțiuni de intervenție intrauterină

Dr. Ursuleanu: “Primul pas a fost să înțelegem dacă această malformație avea o cauză/asociere genetică, care ar fi putut presupune și alte complicații. Amniocenteza urmată de o analiză genetică extinsă (cariotip molecular – aCGH) ne-a permis să confirmăm că M nu avea o boală genetică cunoscută care să fi dus la această hipoplazie. Știind că trebuia să ne concentrăm doar asupra inimii, am început să căutăm soluții pentru a îmbunătăți prognosticul hipoplaziei de cord stâng intrauterin, până la naștere. Cunoscând centrele din Europa care în care se fac manevre prenatal care ajută la îmbunătățirea prognosticului, am referit cazul către un asemenea centru (la Bonn). Am comunicat cu medicii de acolo, furnizîndu-le detaliile necesare. Din păcate M nu era un bun candidat pentru o intervenție care să amelioreze malformația în timpul sarcinii, așa că următorul pas a fost identificarea unui centru de chirurgie cardiacă pediatrică cu experiență bogată în tratarea hipoplaziei de cord stâng”. 

Echipa de chirurgi care urma să facă intervenția a studiat și urmărit de la distanță evoluția sarcinii. Mama a născut în spitalul în care se afla centrul de chirurgie cardiacă și intervenția a fost făcută la scurt timp după aceea. 

Ultimii pași de medicină fetală, primii pași de cardiologie pediatrică

Dr. Ursuleanu: “Acest transport in utero (“în burta mamei”) până la locul operației a diminuat mult riscul la care acest copil ar fi fost expus după naștere- de la transportul propriu-zis la identificarea în timp util a unei soluții.  M a trecut cu bine de această primă intervenție, va avea nevoie de cel puțin alte două intervenții și va rămâne sub supravegherea centrului de chirurgie cardiacă în următorii ani”. 


Cazul lui M este un bun exemplu de medicină fetală în acțiune. O ecografie atentă a identificat la timp o malformație. Amniocenteza și analiza genetică au clarificat cazul. Au fost explorate variante chirurgicale intra și extra-uterine. Sarcina a fost urmărită interdisciplinar și copilul a fost transportat in utero către un centru cu experiență în gestionarea acestui tip de malformație. 

Mesaj de luat acasă: un diagnostic nu este o condamnare. Medicina fetală are astăzi multe instrumente prin care putem să identificăm la timp probleme și să punem la punct strategii pentru a da acestor copii cele mai bune șanse la o viață normală. 

Dr. Alina Ursuleanu


Pentru o consultație cu Dr. Alina Ursuleanu, ne puteți contacta la 0747 08 08 88 sau la office@clinicaluna.ro

Vă așteptăm!