Monitorizarea tensiunii arteriale după preeclampsie severă

Este deja cunoscut că femeile care au dezvoltat preeclampsie în sarcină au un risc de 3-4 ori mai mare de hipertensiune cronică și accident vascular de-a lungul vieții. În cazul in care ati avut preeclampsie severă în sarcină, este recomandat ca la un an de la naștere să faceți o monitorizare continuă a tensiunii arteriale…

Post-partum, Sarcină

Este deja cunoscut că femeile care au dezvoltat preeclampsie în sarcină au un risc de 3-4 ori mai mare de hipertensiune cronică și accident vascular de-a lungul vieții.

În cazul in care ati avut preeclampsie severă în sarcină, este recomandat ca la un an de la naștere să faceți o monitorizare continuă a tensiunii arteriale timp de 24 de ore (Holter de tensiune). Un recent studiu publicat în revista Hypertension arată că aceasta permite un diagnostic precoce și astfel intervenția terapeutică promptă.

Preeclampsia este o boala specifică sarcinii caracterizată de valori mari ale tensiunii arteriale (peste 140/90 mmHg la mai multe măsurători) și pierdere de proteină prin urină. Preeclamsia severă presupune valori mari ale tensiunii (peste 160/110 mmHg) și o eventuală afectare a ficatului gravidei. Unele restricții de creștere intrauterină severe sunt tot o formă de manifestare a preeclampsiei.

Un studiu olandez a măsurat tensiunea arterială a mamelor cu forma severă a bolii la un an de la naștere, timp de 24 de ore. Inițial, doar 24% (una din patru) dintre femei au prezentat valori mai mari ale tensiunii la vizita la medic, dar prin măsurarea continuă timp de 24 de ore s-a arătat că în realitate 41.5% (aproape una din două) dintre femei dezvoltaseră hipertensiune.

Aceste date nu înseamnă că dacă ați avut preeclampsie în sarcină, veți avea sigur probleme cardio-vasculare mai târziu în viață, însă au rolul dea vă atrage atenția că aveți un risc crescut, care trebuie monitorizat.

Mulți dintre factorii de risc pentru hipertensiune se suprapun peste cei pentru preeclampsie: un istoric familial de hipertensiune, boli cardiace sau diabet, obezitate, glicemie ridicată, fumat. Dacă în privința moștenirii genetice nu aveți prea multe lucruri de făcut, vă puteți diminua considerabil riscul cardio-vascular prin renunțarea la fumat, o dietă sănătoasă, sport și vizite regulate la medicul de familie și la cardiolog.

În plus, la următoarea sarcină, nu uitați să precizați medicului dumneavoastră obstetrician de la prima vizită că ați dezvoltat preeclampsie la o sarcină anterioară.