Întâlnirile interdisciplinare Luna- Dr. Florina Nedelea

Testarea genetică ca instrument în depistarea riscului de boală și în tratamentul cancerului de sân și de ovar este prezentată ca un instrument esențial al oncologiei de azi. Cazuri celebre precum cel al Angelinei Jolie care a ales histerectomia și mastectomia totală pe baza testării genetice fac ca mulți pacienți să privească acest gen de…

Mama și copilul

Testarea genetică ca instrument în depistarea riscului de boală și în tratamentul cancerului de sân și de ovar este prezentată ca un instrument esențial al oncologiei de azi. Cazuri celebre precum cel al Angelinei Jolie care a ales histerectomia și mastectomia totală pe baza testării genetice fac ca mulți pacienți să privească acest gen de investigație ca pe o necesitate- și un rezultat suboptim ca pe o condamnare. Stau lucrurile într-adevăr așa?

Pentru a afla mai mult, întâlnirea multidisciplinară Luna a avut-o ca invitat pe Dr. Florina Nedelea,  coordonatorul departamentului de genetică medicală din cadrul spitalului Filantropia din București.

Pornind de la cazuri întâlnite recent în activitatea Dr. Nedelea și a medicilor Luna, am discutat cele mai noi protocoale de screening genetic pentru cancerul de sân și ovarian. Am clarificat oportunitatea folosirii testării genetice- și importantele ”când?” și ”de ce?”- și am detaliat cum și în ce condiții poate testarea genetică ghida tratamentul cancerului deja depistat.