Ce sunt medicina maternă și cea fetală? Și cum se definesc ele în contextul obstetricii?

Primim des în cabinet întrebarea: ”Care este diferența dintre obstetrică și medicina maternă și fetală? Nu au toate de-a face cu acealași lucru, cu sarcina?” Obstetrica este ramura medicinii care se ocupă într-adevăr de sarcina cu risc scăzut și mediu- adică de marea majoritate a sarcinilor. Medicina maternă și cea fetală sunt supra-specializări ale obstetricii…

Noutăți, Sarcină

Primim des în cabinet întrebarea: ”Care este diferența dintre obstetrică și medicina maternă și fetală? Nu au toate de-a face cu acealași lucru, cu sarcina?”

Obstetrica este ramura medicinii care se ocupă într-adevăr de sarcina cu risc scăzut și mediu- adică de marea majoritate a sarcinilor.

Medicina maternă și cea fetală sunt supra-specializări ale obstetricii care se ocupă cu îngrijirea sarcinii cu risc crescut, fie că acesta este datorată unei cauze legată de mamă, de făt, sau unei combinații dintre cele două. Aceste două specialități sunt reunite și sub denumirea de perinatologie.

Ce este medicina maternă?

Medicina maternă are în grijă femeile care au o boală cronică și care își doresc un copil, și pe cele care dezvoltă complicații severe în timpul sarcinii.

Există multe boli care acum 20-30 de ani ar fi exclus posibilitatea ca respectiva femeie să ducă la bun sfârșit o sarcină: lupus, sindrom anti-fosfolipidic, malformații cardiace, diabet tip 1, scleroză multiplă. Îmbunătățirea tratamentelor pentru aceste boli, și mai ales a instrumentelor cu care medicii pot urmări sarcina dau multora dintre aceste femei șansa să devină mame.

În cazul femeilor fără o boală preexistentă, un specialist în medicină maternă preia urmărirea unei sarcini dacă aceasta este multiplă (gemeni sau tripleți), sau în cazul apariției diabetului gestațional, a hipertensiunii de sarcină sau a preeclampsiei severe.

Ce este medicina fetală?

Medicina fetală gestionează riscurile legate de făt. Când există suspiciunea unor probleme genetice, a unor malformații, probleme de creștere sau afectarea copilului ca rezultat al bolii materne, un specialist în medicină fetală dirijează sarcina și nașterea pentru a asigura cel mai bun parcurs posibil al mamei și copilului. În anumite cazuri, perinatologul poate interveni intra-uterin prin proceduri minim invazive: pentru a face transfuzii în cazul feților anemici, pentru a corecta chirurgical anumite malformații (cardiace, arteriale, renale), etc.

Medicul perinatolog are la dispoziție multe instrumente pentru a monitoriza evoluția mamei și a fătului. Amniocenteza și examenul genetic, ecografia coroborată cu analize de sânge, cardiotocografia sunt toate foarte utile în a aprecia evoluția sarcinii cu risc. Pe lângă acestea, el se consultă pe parcursul sarcinii și nașterii cu o echipă interdisciplinară care include specialiști în patologia mamei (reumatolog, cardiolog, diabetolog etc) și un membru al echipei de neonatologie care va prelua nou-născutul,  considerat și el la risc ca urmare a complicațiilor sarcinii.

Clinica Luna- centru de expertiză maternă și fetală

Clinica Luna este în prezent unul dintre cele mai importante centre second-opinion de medicină maternă și fetală din țară. Reunim trei specialiști în medicină maternă și fetală:  Dr. Ilinca GussiDr. Alina Ursuleanu și Dr. Adina Diaconescu,  și specialitățile conexe de care avem nevoie pentru a rezolva interdisciplinar aceste cazuri complexe.

Toți cei trei medici au urmat cursurile și stagiile practice ale unuia dintre cele mai importante instituții de perinatologie din Europa, Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris. Echipa noastră a gestionat peste o mie de sarcini cu risc, și este parte dintr-o rețea internațională de instituții și specialiști în medicină maternă și fetală. Legătura permanentă cu acești profesioniști ne permite să identificăm soluția optimă pentru mamă și pentru copil, în România sau în afara ei.