Caravana pentru gravide Salvați Copiii

Caravana Gravidelor este un proiect Salvați Copiii România, parte a campaniei mondiale ”Fiecare Copil Contează/ Every One”,  care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi a mortalității copiilor cu vârste de până la 5 ani. 

Anual, o echipă de voluntari dotată cu echipamente medicale avansate – ecograf și cardiotocograf- vizitează comunități defavorizate pentru a efectua consultații prenatale și ecografii pentru femeile însărcinate. 

Pînă în prezent s-au derulat 4 astfel de caravane, în diverse zone din țară (Modova, Dobrogea, Oltenia). 320 de viitoare mame din 13 comunități defavorizate au beneficiat de consultații prenatale complete. Pentru 8 din 10 gravide acesta a fost primul consult de sarcină de care au avut parte.

Echipa de voluntari a Caravanei pentru Gravide este condusă și coordonată de medicul Luna Ilinca Gussi, căreia i s-au alăturat obstetricianul Adina Diaconescu, asistentul medical Marilena Tăcutu și moașa Adina Păun.

În România, anual, peste 40,000 de mame nu sunt consultate de niciun cadru medical până în momentul nașterii. Această lipsă de urmărire are consecințe grave: țara noastră are cea mai mare rată de mortalitate infantilă și maternă din Europa. La acestea se adaăgă o rată mare de complicații materne și neo-natale datorate unor cauze ușor de identificat în sarcină, în condițiile unei monitorizări corecte.